Kako obnoviti pod tretiran Rubio Monocoat uljem

2. studenoga 2023.

Potreba za “renoviranjem” nastaje kada je potrebna obnova boje. Ako boja ne treba obnavljanje, održavanje se provodi pomoću Renew proizvoda.

Za detaljan pregled procesa njege, pročitajte upute o održavanju Rubio Monocoat gotovog poda.

Obično, pravilno održavan pod neće zahtijevati obnovu boje.

Ipak, postoje situacije kada je obnova potrebna.

 • Nedostatak čišćenja i/ili održavanja može ugroziti zaštitne karakteristike završne obrade, što može rezultirati gubitkom boje ukoliko se nastavi s korištenjem.
 • Korištenje sredstava za čišćenje koja nisu preporučena (Rubio Monocoat Surface Care Spray ili pravilno razrijeđen Rubio Monocoat Sapun) može rezultirati problemima u estetici i funkcionalnosti. Ove situacije zahtijevaju primjenu “renoviranja” pomoću Oil Plus 2C kako bi se povratio izgled i zaštitna svojstva poda.

Kako funkcionira obnova

Možda se pitate hoće li Rubio Monocoat tehnologija, koja sprječava pojavu linija i tragova proizvoda na površini drveta, značiti da jednostavno dodavanje više proizvoda neće uspjeti jer površina neće prihvatiti dodatni premaz? Bili bi u pravu.

Tajna procesa obnove leži u laganoj abraziji koja otvara prvotno naneseni završni sloj Oil Plus 2C-a. To znači da se renoviranje može obaviti bez potrebe za ponovnim brušenjem. Nakon što se lagano ostruže i očiste površine, nanosi se Oil Plus 2C na isti način kao i prvi put.

Prilikom nanošenja, boja će se upiti samo na područja koja zahtijevaju obnovu, dok će ostala područja biti jednostavno osvježena u izgledu i zaštiti.

Pogledajmo detaljnije proces obnove!

Potrebne stvari za obnovu

 • Rubio Monocoat Surface Care Spray (ili pravilno razrijeđen Rubio Monocoat Sapun)
 • Električni uređaj za poliranje i brušenje
 • Jastučići za poliranje (ScotchBrite materijal, granulacija 240-320)
 • Bijeli jastučići za poliranje
 • Set za nanošenje Rubio Monocoat
 • Usisavač
 • Dovoljno krpa/ručnika
 • Rubio Monocoat Oil Plus 2C u originalnoj nijansi
 • Čista posuda za miješanje
 • Štapić za miješanje
 • Uređaj za mjerenje
 • Lako odvojiva slikarska traka
 • Nitrilne rukavice
 • Metalna posuda s vodom, opremljena poklopcem za sigurno odlaganje uljem onečišćenih krpa i jastučića.

Proces pripreme

 1. Usisajte pod kako biste uklonili sve ostatke i prljavštinu.
 2. Temeljito očistite pod koristeći sprej za njegu površine. Možete koristiti bijeli jastučić za poliranje zajedno sa Surface Care Sprejem kako biste uklonili prljavštinu.
 3. Ostavite očišćenu površinu da se osuši.
 4. Lagano istrljajte očišćeni drveni pod jastučićem za poliranje.
  • Vanjski dio poda treba obraditi ručno.
  • Za poliranje poda koristite električni uređaj za poliranje. Ako je površina drvenog poda određene teksture, poput ručno obrađenog poda, preporučuje se korištenje grubog međusloja između podloge za poliranje i poda kako bi se prilagodili teksturi.
 5. Ponovno usisajte detaljno obrađeni pod.
 6. Obrišite pod suhom krpom ili krpom blago navlaženom vodom.
 7. Ostavite pod da se potpuno osuši.
 8. Ako želite, prije nanošenja ulja, zaštitite ostali namještaj slikarskom trakom kako biste spriječili kontakt s uljem.

Popravci oštećenja (nije obavezno)

Manje ogrebotine i urezi na dijelovima gdje je drvo izloženo najbolje je ponovno premazati s Oil Plus 2C tijekom procesa obnove i obično nije potrebno više od toga. Sitine ogrebotine, nakon ponovnog premazivanja, postaju dio prirodnog izgleda vašeg poda, slično kao kod lijepog komada kožnog namještaja.

Značajne ogrebotine ili dublji urezi na drvenom podu, koji nisu poželjni, možda će zahtijevati popravak prije obnove. Ako je popravak potreban, slijedite postupak u nastavku.

 1. Oštećenje treba ostrugati i prebrusiti dok se ne ispere. Ponekad je potrebno zamijeniti ploču kada je oštećenje preveliko.
 2. Brusite cijelu ploču do golog drva, do prirodnog spoja. VAŽNO: Brušenje mora replicirati izvorni postupak brušenja kako bi se osigurali dosljedni rezultati boje.
 3. Usisajte površinu.
 4. Očistite površinu pomoću Raw Wood Cleaner-a.
 5. Ostavite da se osuši (oko 15-60 minuta).
 6. Nanesite Oil Plus 2C u originalnoj boji na neobrađeno drvo. Nanesite ulje kružnim pokretima koristeći Rubio Monocoat set za nanošenje.
 7. Ostavite ulje da reagira 3-5 minuta.
 8. Suhom krpom uklonite sav višak ulja s drvene površine unutar 10-15 minuta.
 9. Očistite vanjski rub čistom krpom, stapajući zonu popravka s ostatkom.
 10. Ostavite nauljeno područje da se osuši i stvrdne otprilike 24-36 sati.
 11. Lagano istrljajte nauljeno područje popravka jastučićem za poliranje. To će spojiti područje popravka s ostatkom prethodno izbrušenog poda.
 12. Uklonite svu prašinu i nastavite s cjelokupnim postupkom obnove.

Proces renovacije

Nanošenje Oil Plus 2C-a za obnavljanje je slično početnom nanošenju, s razlikom u količini proizvoda koju trebate koristiti. Budući da je drvo već djelomično zasićeno, proces obnavljanja ima znatno bolju stopu apsorpcije. Uvijek biste trebali težiti nižoj potrošnji proizvoda prilikom procjene količine koju koristite.

 • Oil Plus 2C – 1.3 Litra (otprilike 130-150 m2)
 • Oil Plus 2C – 350 ML (otprilike 35-40 m2)
Savjeti

Proces otvaranja pora drveta predstavlja jednostavan koncept, no ukoliko niste upoznati s njime, postoji nekoliko ključnih elemenata koje je važno

Savjeti

Oil Plus 2C predstavlja prirodni premaz za drvo koji kombinira tvrdi vosak s biljnom bazom, pružajući izvanrednu zaštitu i idealan

Prati nas